TOP Trustpilot

Behandelingstips voor uw LANA GROSSA-modellen

Aanwijzingen voor het behandelen in acht nemen
Om zo lang mogelijk plezier met uw zelf gebreide truien te hebben is het noodzakelijk dat u de aanwijzingen voor het behandelen van de garen-banderollen in acht neemt. U vindt er belangrijke informaties met betrekking tot onder ander de aard en de temperatuur van het wassen.

Bewaren
Breimodellen (ook gekochte) zouden liggend bewaard worden. Op een kleerhanger hangend zullen zich de delen door hun eigen gewicht rekken.
Bovendien zou de bewaarplaats voor zonlicht beschermd zijn. Anders zouden de kleuren uitbleken omdat er tot nu toe geen mogelijkheid bestaat wol lichtecht te verven.

Wassen
Tijdens het wassen zou u heel behoedzaam handelen. Let op dat het breistuk altijd van links wordt gewassen, op deze manier wordt de rechte kant niet zo sterk in beslag genomen.
Gebruikt u er altijd vloeibare wasmiddelen wol resp. fijn. Op deze manier bestaat er geen gevaar dat overblijfsels van wasmiddelen op het kledingstuk achterblijven.
Behandel gebreide kleding niet met wasverzachter, hierdoor verliezen wollen producten snel hun veerkracht. Met "Superwash" behandelde garens verdragen geen wasverzachter.
De hint "onderhoudsarm" bij handbreigaren betekent niet noodzakelijk dat ze ook wasbaar in de wasmachine zijn, maar slechts dat de eruit gebreide kleding zich gauw laat wassen en drogen.

Als u onzeker bent of het de banderol met nadruk aanbeveelt, let op deze hints voor de  handwas : gebreide kleding mag principieel niet geweekt worden omdat dit tot verfilting kan leiden. Tijdens het wassen zou u het breistuk niet te veel wringen of boenen, in geen geval borstelen of uitwringen. Gebruik koud of getemperd water en spoel het breistuk herhaaldelijk met veel helder water grondig uit.

Gaat het over kwaliteit die in de wasmachine wasbaar, is moet u het programma voor de fijne was en een lage toerental van de centrifuge instellen. De trommelinhoud is hierbij om een derde te verminderen.
Nog beter is het vezelzachte, voor wol compatibele weegprogramma over welk heden ten dage de meeste wasmachines beschikken. Hierbij zijn er geen heftige toeren in de trommel, de breistukken worden zoals in een wieg heen en weer gewipt. De vulhoeveelheid van de machine is hierbij om twee derde te verminderen.

Gewoon wasprogramma
Fijne was, de vulhoeveelheid is om een derde te verminderen
Wolwasprogramma, de vulhoeveelheid is om twee derde te verminderen
Handwas
De getallen in de wastobbe geven de hoogst toelaatbare, niet te overschrijden, temperaturen in graden Celcuis aan. De lijn onder de wastobbe betekent een zeer milde wascyclus.

Drogen
Breistukken zullen in geen geval worden uitgewrongen, het overtollig water alleen maar uitknijpen. Daarna wordt het stuk tussen twee badhanddoeken gelegd, opgerold en zachtjes geperst. Spreid uw gebreide kleding nu op een droog badhanddoek uit, trek het in vorm en laat het liggend drogen. Voorkom hierbij het directe zonlicht, de kleuren kunnen uitbleken.

Centrifugeren kan absoluut niet bij de meeste garen. Indien de droger het expliciet toelaat, kiez het laagste toerentaal.

Liggend laten drogen
Drogen in de trommel – laag (max. 60° C)
Drogen in de trommel – normaal
Niet in de droogtrommel.
De punten duiden de droogtemperatuur aan.

Bleken
Het bleken is hier niet zo wijdverbreid als in andere landen. Toch grijpt men soms ook hier naar wasmiddelen die bleekmiddelen beinhouden om vlekken uit de was te verwijderen. Maar let op, zulke middelen zouden alleen maar worden gebruikt indien het driehoek niet is doorgestreept!

Het is mogelijk te bleken.
Geen wasmiddel met (chloor)bleekmiddelen gebruiken.

Chemisch reinigen
Sommige garens mogen niet worden gewassen. Deze moeten naar de stomerij worden  
gebracht.

Chemisch reinigen (stomen)
Chemisch reinigen met extra zorg
Absoluut niet chemisch reinigen (stomen).
De letters in de cirkel geven aan, welk tpye oplosmiddel kan worden gebruikt, de streep onder de cirkel eist tijdens de reiniging naar een beperking van de mechanische belasting, de toegift van vocht en de temperatuur.

Strijken
De natuurvezel wol beschikt wegens haar hoge elasticiteit over een groot effect om zelf kreuken en vouwen plooien te herstellen. Hangt u uw gebreide kleding 's nachts naar buiten of in uw badkamer terwijl u een warme douche neemt. De luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de plooien zich vanzelf weer terug vouven.
Indien u in het bijzondere geval uw gebreide kleding toch strijkt, is de laagste instelling van de temperatuur te gebruiken. En allen maar als het gestreken mag worden!
Het beste is wanneer u de stoom van een druk-stoomstrijkijzer gebruikt, alleen stomen, niet raken!

Lauw strijken zonder stoom
Warm strijken zonder stoom
Met stoom strijken
Absoluut niet strijken.

Nog een tip
Indien u met betrekking tot een specifiek vlekkenverwijdering (bijv. vet, inkt, bloed,...) onzeker bent, vraagt u bij een goede stomerij om advies  ervoor  u iets onderneemt.
Het beste is om voor ieder breistuk een Origineel banderol te bewaren en erop te noteren welk deel u eruit heeft gebreid. Zo kunt u altijd nakijken hoe u uw lievelingstrui moet koesteren.